De Nederlandsche Bank (DNB) meldt dat zo’n 20 procent van de woningeigenaren het verduurzamen van zijn huis niet betalen. De voornaamste reden is doordat ze geen spaargeld hebben en ook niet kunnen lenen. Verder hebben de huizenbezitters die het wel kunnen betalen weinig interesse om hun woning milieuvriendelijker te maken.

In het verleden heeft het kabinet afspraken gemaakt over verduurzaming. Er zouden in 2030 anderhalf miljoen woningen verduurzaamd moeten zijn. Denk hierbij aan betere isolatie en het aanschaffen van een warmtepomp.

Een op de vijf huiseigenaren zou mogelijk moeite hebben met het financieren. Wel is er voor deze mensen steunmaatregelen zoals subsidies. Echter lost dit maar een gedeelte van het probleem op. Voornamelijk zijn jonge huishoudens niet in staat om te verduurzamen.

Er zijn natuurlijk mensen die het kunnen betalen waarvan 30 procent niet van plan is om het huis te verduurzamen. 20 procent zegt meer dan 12.500 euro te willen investeren in een woning. Dit is vaak niet de genoeg.

DNB geeft aan dat er weinig interesse is omdat de investeringen niet zouden lonen. Veel huishoudens hebben het idee dat verduurzaming meer geld kost dan het zou opleveren. De bank vindt dat het kabinet vergroening van woningen aantrekkelijker moet maken door bijvoorbeeld extra subsidies moeten komen.

Bron: NU.nl
08 februari 2022