Nieuwe records wat betreft de huizenmarkt. In het begin van 2018 is er maar liefst 35.000 keer een hypotheek aangevraagd, bijna 10.000 keer vaker dan in januari 2017.

Door de overkokende huizenmarkt durven verkopers zeker in de Randstad het weer aan om eerst een nieuw huis te kopen en dan pas het oude huis in de verkoop te zetten. Volgens De Hypotheekshop heeft 60 procent van de mensen daarvoor gekozen. In december hebben de huizenkopers in spe zich ingehouden wat nu resulteert in een recordjacht naar nieuwe woningen. Ze wisten dat het maximale aankoopbedrag om voor de nationale hypotheek garantie in aanmerking te komen op 1 januari omhoog zou gaan naar €265.000.
Tegelijkertijd daalde het maximale leenbedrag naar 100% van de woningwaarde, maar dat had minder invloed: ook vorig jaar moesten kopers al eigen geld meenemen bij de aankoop van een huis.

Maar ook de rentetarieven zijn historisch laag, hoewel deze nu voorzichtig weer wat omhoog gaat. Voor veel koopjesjagers is de stijging die tot nu toe om honderden van procentpunten gaat voldoende signaal om nu een hypotheek vast te leggen.

Bron: De Telegraaf
01-02-2018