Wat zijn in Nederland eigenlijk de mogelijkheden om anders te gaan wonen, zoals op het water, rondtrekken met een woonwagen of je gewoon terugtrekken in een hutje op de hei?

Vanwege de gekte op de woningmarkt kan het heel moeilijk zijn om een passende woning te vinden. In sommige steden wordt zelfs al ruim boven de vraagprijs geboden. Daarom bieden steeds meer gemeenten alternatieve woonvormen aan.

Een goed alternatief is een Tiny House. Het is een kleine en compacte woning waarbij je een zelfvoorzienende woning op wielen hebt. Echter geven banken zelden een hypotheek voor de kleine huisjes, omdat de woninkjes niet vastgenageld staan op een fundering en niet op eigen grond staan. De reden dat de bank niet zomaar een hypotheek verstrekt voor een woning die zomaar kan verdwijnen, is dat dan de bank namelijk het onderpand kwijt is.

Als je liever wat meer ruimte hebt, kun je op zoek gaan naar een woning op het water. Een woonboot is dan de ultieme uitkomst. Maar ook aan een woonboot zitten eisen. Alleen Rabobank geeft namelijk nog een woonboothypotheek. Daarbij financiert Rabobank 90 procent. Daarnaast moet de woonboot worden ingeschreven bij het scheepsregister van het Kadaster, er moet sprake zijn van een ligplaats of ligplaatsvergunning en moet de boot én ligplaats moeten getaxeerd zijn door een erkend woonbotentaxateur.

Daarnaast zijn er nog opties zoals het wonen in een Mongoolse nomadentent en een woonwagen. Maar ook aan deze alternatieve woonopties zitten verschillende eisen om er in te kunnen wonen.

Bron: AD
04-04-201